petak, 5. travnja 2013.

Rolice s jagodama


Tko još nije ljubitelj dizanog tijesta, nekih finih kiflica ili buhtli. Kao veliki ljubitelj šumskog voća, jagodica i malina, htjela sam ih ubaciti u dizano tijesto. U nešto fino, mekano, mirisno i sočno.
Tako su nastale rolice s jagodama, po vašoj želji mogu i sa bilo kojim drugim šumskim voćem.
Kvasac:
1 dl toplog mlijeka
1/2 svježeg kvasca
1 žlica šećera
2 žlice brašna
Tijesto:
250 ml mlijeka
100 g maslaca
570 g brašna
1/2 žličice soli
2 jaja
100 g šećer
Punjenje:
300-350 g jagoda
40 g šećera
1 žličica škrobnog brašna
Preljev:
1,5 dl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
U toplo mlijeko razmrvite svježi kvasac, dodajte mu šećer i brašno, te ostavite kratko na toplom da se kvasac digne. Za tijesto ugrijte mlijeko, maslac omekšajte. Maslacu dodajte jaja i malo promiješajte. U veliku zdjelu stavite brašno, šećer i sol, dignuti kvasac, toplo mlijeko sa jajima i maslac. Umijesite tijesto. Mora vam se odvajati od posude, po potrebi dodajte još malo brašna. Ostavite tijesto da se diže, dok se ne udvostruči. Kada je tijesto naraslo razvaljajte ga na širinu od 15-ak cm, i debljinu od 1,5 cm.U okrugli kalup za tortu, 28cm*, stavite papir za pečenje. Pećnicu uključite na 160°C. Jagode narežite na kriškice, pomiješajte sa šećerom i možete posuti škrobnim brašnom.
Rasporedite punjenje po tijestu. Ovo morate učiniti dosta brzo ako  koristite zamrznuto voće. Čvrsto zarolajte tijesto i oštrim nožem režite valjke 4-5 cm * i slažite ih jedan do drugog u kalup. 

Pecite oko 30-ak minuta, tj.dok lagano ne porumene. Pečene rolice izvadite iz pećnice.
Preljev napravite tako da slatkom vrhnju dodate šećer u prahu i lagano kratko izmiješate pjenjačom, toliko da se poveže i samo malo počne učvršćivati.












Rolice poslužite prohlađene ili tople, pa prelijte preljev preko njih. Umjesto jagoda možete koristiti i maline ili šumsko voće.
* Ako imate veći i plići kalup od onog za torte,radite i manje rolice, oko 3cm visoke, da vam sok od voća ne iscuri van kalupa.







Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF

Popularni postovi