Kada trebate keksiće koji ćete moći poslužiti uz kavu ili
čaj, koje možete napraviti i spremiti u limene kutije i danima imati zalihe,
tada napravite vanilice!
Iako spada u suhe kekse, meni su jedni od omiljenih. I to
premazane sa džemom od smokava ili jagoda.
Evo i recepta:
1 kg brašna
500 g masti
2 dl jogurta
1 šalica šećera
3 vrećice vanilin šećera
šećer u prahu
džem od šljiva ili kajsija
Mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jogurt.
Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto. Radnu površinu dobro
posuti brašnom pa rastanjiti tijesto na debljinu od 5 mm. Čašicom ili kalupom
vaditi vanilice i redati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Na temperaturi
od 150 °C peći vanilice 15-ak min. dok se ne počnu rumeniti. Obratiti pažnju da
ne porumene previše. Prohladiti ih, pa 2 po 2 spajati džemom. Gotove Vanilice
valjati u šećer u prahu pomješan sa vanilin šećerom, ili još bolje probajte sa
rum šećerom.
Recept od drage Jovie je objavljen ovdje!
Nema komentara:
Objavi komentar