srijeda, 6. veljače 2013.

Slasno pecivo


Ja sam veliki ljubitelj peciva, i onih mliječnih i sa sjemenkama. Ipak najdraža su mi kad ih sama umijesim. Evo jednog recepta za mala peciva koje možete oblikovati po vlastitoj želji, kao pužiće, žemlje ili pletenice. Često napravim par duguljastih, koje dragi nosi na posao u obliku sendviča. Evo i receptića.
Slasno pecivo
Tijesto:
50 g maslaca ili margarina
1 žličica šećera
230 ml mlijeka
550 g oštrog brašna
1 1/2 žličice soli
2 žličice suhog kvasca
2 jaja, tučena
Za premaz:
2 žlice mlijeka
1 žličica morske soli
2 žličice sjemenki (mak,bundeva,čurekot,sezam)
U posudi ugrijte maslac, šećer i mlijeko, sve dok se ne otope. Ohladite da bude mlako. Uspite brašno i sol u zdjelu, umiješajte kvasac i načinite udubinu u sredini. Sačuvajte 1 žlicu tučenog jajeta. Ostatak, sa smjesom od mlijeka, dodajte u suhe sastojke.
Mijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu, da se diže 1h.
Ponovo promijesite minutu-dvije, pa tijesto podijelite na 15-ak dijelova. Oblikujte mala peciva, pletenice, pužiće ili žemlje. Stavite ih na nauljeni papir za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 220°C.
Promiješajte sačuvano tučeno jaje s mlijekom i premažite pecivo. Neke pospite morskom soli, druge makom ili sjemenkama, a neke ostavite prazne.Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-ak minuta, do zlatnaste boje.
Dok se hlade pokrijte ih krpom da ostanu mekana i poslužite.
Poslužite uz topli čaj ili bijelu kavu, ili za užinu kao sendvič.




2 komentara:

Print Friendly and PDF

Popularni postovi