Ove
jeseni išla sam prvi put u veliku berbu gljiva.Do sada je to bila berba samo
nekoliko sunčanica,ali ove godine uz dobre poznavatelje šuma,i lijepo vrijeme
ubrala sam nekoliko desetaka kilograma vrganja,prava divota!!
Većinu
smo stavili na sušenje i blanširali i spremili u zamrzivač,a od svježeg dijela
sam pripremila finu slanu pitu.
Tijesto:
1
žličica praška za pecivo
sol
1
jaje
125
g hladnog maslaca
2
žlice hladne vode
Nadjev:
550
g vrganja
5
ljutika(luk kozjak)
2
režnja češnjaka
1/2
vezice vlasca
50
g oraha
sol,papar
30
g maslaca
Umijesite
prhko tijesto,omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30
minuta.
Četkicom
očistite vrganje,istrljajte ih kuhinjskim ubrusom te im odrežite oštećene
dijelove.Odvojite klobuke od stručaka pa ih narežite na ploškice,a stručke na
kockice.Ljutiku i češnjak narežite sitnije pa ih pržite na ulju dok ne postanu
staklasti,dodajte stručke vrganja narezane na kockice te posolite i
popaprite.Pržite sve zajedno dok stručci ne počnu dobijati boju.Vlasac
oplahnite i posušite pa ga narežite škarama.Orahe nasjeckajte i zajedno sa
vlascem te primješajte prženim vrganjima.
Pećnicu
upalite na 180 °C.
Izrežite
papir za pečenje za okrugli rebrasti kalup promjera 20 cm.Na papiru izvaljajte
tijesto(i par cm preko papira,za
podignuti dio kalupa),pa ga prenesite u kalup.Smjesu od vrganja raspodjelite po tijestu,pa po tome poslažite klobuke vrganja
narezane na ploškice.Maslac zagrijte ,pa njime premažite pripremljenu
pitu,posolite i po potrebi popaprite.Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Poslužite
toplo,kao predjelo ili glavno jelo,uz piletinu ili divljač.
Prijedlog:
Ako
koristite veći kalup(26 cm),samo dodajte još jednu polovinu smjese tijesta i
bit će vam dostatna za tu veličinu kalupa.
Umjesto
jednog dijela gljiva,možete dodati dio piletine ili divljači malo pržene na
ulju.
Nema komentara:
Objavi komentar