Propolis je smolasta izlučevina tkiva pupoljaka i kore drveća kojom se brane od štetnih mikroorganizama.Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda,enzimski ga modificiraju tako da najvažnije sastavnice flavonoidi,postaju farmakološki djelatne tvari.
Riječ propolis potječe od grčke riječi pro(obrana) i polis(grad),što označava obranu grada,odnosno obranu košnice.Propolisom pčele zatvaraju pukotine u košnicama,no važnija uloga propolisa je dezinfekcija stanica saća prije izlijeganja mladih pčela.Pčele također propolisom mumificiraju sitnije životinjice koje dospiju u košnicu.
Propolis sadrži više od 200 komponenata(biljne smole,balzami,vosak,pelud,organske kiseline,polifenoli,minerali,vitamini,flavonoidi..).Farmakološki najvažniji su flavonoidi.To su biljni pigmenti koji kod biljka imaju zaštitnu ulogu.Sve više se spominju kao pomoć u liječenju raznih bolesti,zbog dokazane izrazite sposobnosti "hvatanja"slobodnih radikala te sposobnosti inhibiranja specifičnih enzima.
Za propolis je utvrđeno da ima slijedeća svojstva:
-antibakterijska (djeluje protubakterijski,štiti zube od karijesa,štiti jetru,umiruje rane,povećava plodnost,ublažava opekline))
-antigljivična (djeluje protugljivično na preko 60 vrsta gljivica)
-antivirusna (djeluje protuvirusno na viruse herpesa,virus gripe tipa II)
-protuupalna (alergije)
-antioksidativna
-anestetička (vrlo je jak lokalni anestetik)
-antitumorska svojstva (ometa razvoj tumora)
-imunostimularna svojstva(stimulira rad,odnosno jača imunosustav)
-potiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva)
-štiti organizam od posljedica zračenja
Prednost propolisa je u tome što kao prirodni antibiotik nije škodljiv za ljudski organizam,a mikroorganizmi ne mogu stvoriti otpornost na njega.
Sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih,kemijskih supstanci,a ni danas nije u potpunosti istražen,a sadrži: 55% smola,30 % voska,10% eteričnih ulja i 5 % peludi,te vitamine E i B,željezo,cink,enzime i organske kiseline.
Preporuka za sve pčelinje proizvode,pa tako i za propolis je da se uzimaju otprilike jedan sat prije ili oko dva sata nakon jela,po mogućnosti sa zadržavanjem u ustima .Razlog tome je što je dio ispod jezika izrazite prokrvljen i tim putem tvari najbrže dospijevaju u krvotok.Kada viskovrijedni proizvodi završe u želudcu,dio korisnih tvari ipak strada djelovanjem želučane kiseline.
Propolis možemo koristiti u prirodnom obliku,rastopljenog u alkoholu(rijeđe u vodi) te kombinaciji s medom i drugim pčelinjim proizvodima.
Jedan od načina je njegovo direktno nanošenje na oboljelo mjesto-u obliku spreja(npr.upala grla i usne šupljine),nakapavanjem,pomoću vatiranih štapića(herpes,afte),preko gaze(inficirane rane)..
Drugi način je da se uzme oralno;bilo preventivno bilo radi liječenja nekih bolesti.Nakapa se 10-15 kapi,20-30%-tnog propolisa na žlicu meda (po mogućnosti kristalizirani med kako bi bili prisiljeni što duže zadržati u ustima gdje je prokvljenost žilicama najveća i apsorpcija u krv najbolja) ili se nakapa 10-15 kapi u 1 dl toplog čaja,mlijeka ili vode,ili na kockicu šećera kako ja prakticiram i uzima se do tri puta na dan,sat do sat i pol prije jela ili dva sata nakon jela.
Gotove tinkture i propolis kao sirovina čuvaju se i skladište na tamnom mjestu izvan sunčeve svjetlosti,ne iznad sobne temperature.
Krasan,edukativan post draga Danijela,zaista sam uživala ćitajući.Češnjak i propolis zaista dvije stvari odlične za jačanje imuniteta:)
OdgovoriIzbriši