Domaće naranče je prilično teže za nabaviti u današnje
vrijeme, ali nije i nemoguće. Na izradu arancina sam se duže vrijeme dvoumila,
najviše zbog toga što nisam imala nekoga od koga ću nabaviti domaće naranče.
Ali kad sam došla do njih, odmah sam se bacila u izradu. Oduševila sam se
okusom prefinih grickalica. Recept možete naći ovdje.
A nakon izrade arancine, uslijedila je nova pustolovina, prutići!
Okusom i aromom oduševljavaju..lješnjaci, bademi, arancini i rum..evo i
recepta!
Sastojci za 80 komada
Tijesto:
300 g mljevenih lješnjaka
200 g mljevenih badema
80 g sitno sjeckanih arancina (može i limuncina)
300 g šećera
3 bjelanjka
3-4 žlice šljivovice(voćne rakije ili rum)
Za glazuru:
100 g šećera u prahu
1-2 žlice šljivovice ili soka od naranče
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
Umijesite glatko tijesto od lješnjaka, badema, arancina,
šećera tučenih bjelanjaca i šljivovice(može i neka druga voćna rakija, ja
stavim rum), oblikujte ga u kuglu, umotajte u prozirnu foliju,i držite oko 1
sat u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga između dva
sloja prozirne folije na debljinu oko 8mm. Odlijepite foliju, i tijesto
izrežite na pravokutnike veličine 2×4 cm.
Složite prutiće uz mali razmak nalimove obložene papirom za
pečenje, stavite ih u pećnicu, i pecite 6-8 minuta.
Šećer u prahu i rakiju(ili sok) izmješajte i napravite
gustu glazuru. Stavite ju u prozirnnu vrećicu kojoj ste odrezali mali vršak i
ukrasite ohlađene prutiće u obliku trakica ili rešetkica.
Spremite u limene kutije.