utorak, 23. listopada 2012.

Slana pita s vrganjima


Ove jeseni išla sam prvi put u veliku berbu gljiva.Do sada je to bila berba samo nekoliko sunčanica,ali ove godine uz dobre poznavatelje šuma,i lijepo vrijeme ubrala sam nekoliko desetaka kilograma vrganja,prava divota!!
Većinu smo stavili na sušenje i blanširali i spremili u zamrzivač,a od svježeg dijela sam pripremila finu slanu pitu.
Tijesto:
200 g brašna  
1 žličica praška za pecivo 
sol 
1 jaje  
125 g hladnog maslaca  
2 žlice hladne vode
Nadjev:
550 g vrganja 
5 ljutika(luk kozjak)  
2 režnja češnjaka  
1/2 vezice vlasca  
50 g oraha 
sol,papar  
30 g maslaca
Umijesite prhko tijesto,omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Četkicom očistite vrganje,istrljajte ih kuhinjskim ubrusom te im odrežite oštećene dijelove.Odvojite klobuke od stručaka pa ih narežite na ploškice,a stručke na kockice.Ljutiku i češnjak narežite sitnije pa ih pržite na ulju dok ne postanu staklasti,dodajte stručke vrganja narezane na kockice te posolite i popaprite.Pržite sve zajedno dok stručci ne počnu dobijati boju.Vlasac oplahnite i posušite pa ga narežite škarama.Orahe nasjeckajte i zajedno sa vlascem te primješajte prženim vrganjima.
Pećnicu upalite na 180 °C.
Izrežite papir za pečenje za okrugli rebrasti kalup promjera 20 cm.Na papiru izvaljajte tijesto(i par cm  preko papira,za podignuti dio kalupa),pa ga prenesite u kalup.Smjesu od vrganja raspodjelite po  tijestu,pa po tome poslažite klobuke vrganja narezane na ploškice.Maslac zagrijte ,pa njime premažite pripremljenu pitu,posolite i po potrebi popaprite.Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Poslužite toplo,kao predjelo ili glavno jelo,uz piletinu ili divljač.
Prijedlog:
Ako koristite veći kalup(26 cm),samo dodajte još jednu polovinu smjese tijesta i bit će vam dostatna za tu veličinu kalupa.
Umjesto jednog dijela gljiva,možete dodati dio piletine ili divljači malo pržene na ulju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF

Popularni postovi