ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Bazgolada

Proljetos sam se bacila na izradu džemova sa jagodama, pa sam između nekoliko favorita odabrala i bazgoladu.
Dosad jednostavnu verziju pekmeza sa jagodama, zamijenila sam sa finim i aromatičnim dodatkom-cvjetićima bazge.
Razlika u okusu je golema, a prve rezultate vidjet ćete čim otvorite prvu staklenkicu gotovog pekmeza i ponudite ga svojim najdražima.
Sve što vam je potrebno je:

1 kg očišćenih jagoda
5 cvijetova bazge
75dag šećera
1 limun-sok
1 želin

1. Očistiti jagode, narezati ih na komade, dodati šećer i staviti na kuhanje.
2.Izmiješati želin sa 2 žlice šećera te raditi po uputstvu na vrećici.
3. Dodati sok jednog limuna i cvjetiće bazge.
4. Kad zavri kuhati još 3-5 minuta uz povremeno skidanje pjene.
5. Vruće puniti u tople staklenke ,zatvoriti ih i  na 55 minuta okrenuti naopako. kad prođe 5 minuta vratiti staklenke u prvobitan položaj.

Vaša bazgolada je spremna za degustiranje!! :-))
Recept je preuzet odavde.











četvrtak, 10. listopada 2013.

Sušene rajčice u maslinovom ulju

Okus ljeta možete zadržati i preko zime, sušene rajčice su vrlo cjenjen i ukusan dodatak mnogim jelima. Postupak je zapravo jednostavan, a trud ljeti će vam se dvostruko isplatiti zimi. Kao dodatak mnogim jelima pri pripremi raznih tjestenina, umaka ili ih jednostavno pripremiti kao brzo predjelo na brusketima, sa slanim sirom, kod mene je to feta, uljem iz staklenke u kojemu su stajale i malo nasjeckanog češnjaka...
Trebate samo malo truda i puno sunca ili pećnicu-u mom slučaju, pošto sam skroz ljetos zaboravila na njih, pa sam ih kasnije u nedostatku sunca sušila u pećnici, što nimalo ne umanjuje njihovu aromu i posebnost.
Ja ih pripremam već drugu sezonu. Prošlo ljeto sam napravila samo dvije staklenkice za probu, a kasnije kad je ponestalo domaćih rajčica čeznula za novim ljetom. Iako su za domaće dobra zamjena i cherry rajčice koje kupujete u trgovačkim centrima.
Odlično je to što ih možete začiniti po svome ukusu, dodati im češnjak, peršin, bosiljak i/ili ružmarin.
Recept možete naći ovdje.








Print Friendly and PDF

Popularni postovi