srijeda, 27. veljače 2013.

Gingerbread kuglofi


Fini kuglofići, mekani i aromatični...kalupiće sam dobila od drage prijateljice, i odmah sam se bacila na osmišljavanje ovih finih kuglofića.
Za oko 16 kuglofića:
180 g meda
90 g smeđeg šećera
180 ml mlijeka
130 g brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1 žličica začina za medenjake
1/2 žličice đumbira u prahu
1 prstohvat muškantnog oraščića
65 g omekšalog maslaca
1 jaje
Za ukrašavanje:
šećer u prahu

Šećer s mlijekom ugrijte na laganoj vatrici, tek toliko da se otopi šećer, stavite postrani da se prohladi. Prašak za pecivo i začine promješajte sa brašnom. Pećnicu zagrijte na 180°C. Jaje izmiksajte sa šećerom, pa im dodajte omekšali maslac kojeg ste prethodno izmiksali sa medom. Malo po malo smjesi dodavajte brašno sa začinima, dok ne dobijete povezanu smjesu. Izlijte smjesu u kalupiće i pecite oko 25-30 minuta. Izvadite tople kuglofiće iz kalupa, kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu.




Savršene puslice


Tko ih ne voli!??
Radila sam ih više puta, po različitim receptima. Uvijek se suše barem tri sata. Postupak  je jednostavan, ali vrijeme sušenja mi nikad nije odgovaralo. Ako bi ih prerano izvadila iz pećnice, sutradan bi bile karamelaste u sredini. Sve dok nisam probala recept prekrasne Dajane, za njezin Eton Mess. Suše se oko 30-ak minuta, i stvarno, ali stvarno su osušene nakon vađenja iz pećnice. Držite se uputa i nećete pogriješiti. Uživat ćete u prefinim prhkim puslicama! A cijeli recept sa kremom obavezno isprobajte. Slobodno puslicama dodajte malo prehrambene boje, ja sam razdijelila smjesu pa radila sa više nijansi. Oduševile su sve koji su ih isprobali.








utorak, 12. veljače 2013.

Prženi krumpirići sa soli, limunom i ružmarinom


Iako nisam nikakav ljubitelj prženih krumpirića, ovi su me oduševili. Priprema je gotovo isto, ali ipak je sve drugačije, a ponajviše okus.
Potrebno vam je:
krumpir
krupna sol
limun
ružmarin
ulje
Krupnu sol  izgnječite u mužaru. Limunu naribajte koricu. Pomiješajte sa solju.


 Krumpire ogulite i narežite na jako tanke trakice, tanje nego kad radite pomfrit.
Zagrijte ulje, pa na ugrijano ulje stavite narezane krumpiriće i pržite par minuta. Ocijedite ih, pa pospite smjesom od soli, limunove korice i ružmarinom.Grickajte toplo.


srijeda, 6. veljače 2013.

Slasno pecivo


Ja sam veliki ljubitelj peciva, i onih mliječnih i sa sjemenkama. Ipak najdraža su mi kad ih sama umijesim. Evo jednog recepta za mala peciva koje možete oblikovati po vlastitoj želji, kao pužiće, žemlje ili pletenice. Često napravim par duguljastih, koje dragi nosi na posao u obliku sendviča. Evo i receptića.
Slasno pecivo
Tijesto:
50 g maslaca ili margarina
1 žličica šećera
230 ml mlijeka
550 g oštrog brašna
1 1/2 žličice soli
2 žličice suhog kvasca
2 jaja, tučena
Za premaz:
2 žlice mlijeka
1 žličica morske soli
2 žličice sjemenki (mak,bundeva,čurekot,sezam)
U posudi ugrijte maslac, šećer i mlijeko, sve dok se ne otope. Ohladite da bude mlako. Uspite brašno i sol u zdjelu, umiješajte kvasac i načinite udubinu u sredini. Sačuvajte 1 žlicu tučenog jajeta. Ostatak, sa smjesom od mlijeka, dodajte u suhe sastojke.
Mijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu, da se diže 1h.
Ponovo promijesite minutu-dvije, pa tijesto podijelite na 15-ak dijelova. Oblikujte mala peciva, pletenice, pužiće ili žemlje. Stavite ih na nauljeni papir za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 220°C.
Promiješajte sačuvano tučeno jaje s mlijekom i premažite pecivo. Neke pospite morskom soli, druge makom ili sjemenkama, a neke ostavite prazne.Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-ak minuta, do zlatnaste boje.
Dok se hlade pokrijte ih krpom da ostanu mekana i poslužite.
Poslužite uz topli čaj ili bijelu kavu, ili za užinu kao sendvič.




utorak, 5. veljače 2013.

Silvestarski punč


U ovo zimsko vrijeme predvečer nam je najfinje ugrijati se uz neki topli aromatični napitak.  Ovaj put sam odabrala punč, koji sam prvi put pripremila na Silvestrovo, pa sam ga tako i nazvala, Silvestarski punč. Iskreno, toliko nam je fin da ne čekam samo taj zadnji dan u godini da bi ga radila. Zato ga dijelim sa vama!
Silvestarski punč:
4 žlice grožđica
1 čaša porta ili cherrya
7 dl finog crvenog vina
3 dl vode
3-4 žlice šećera
4 klinčića
1 štapić cimeta
1 naranča
Grožđice stavite u porto na 30 minuta. Vino i vodu zagrijte sa šećerom, klinčićima i cimetom, ali ne smije zakipjeti.
Dodajte porto sa grožđicama i naranču narezanu na kriške.
Neka odstoji 15-ak minuta. Odvojite cimet,klinčiće i kriške naranče i ulijte u čaše. Poslužite toplo.
Savjet više:Možete dodati i 1 dl ruma, ponekad umjesto u porto namočim grožđice u rum.

Dekorativne limenke


Zacijelo ponekad kupite konzervirano voće ili povrće, pa zašto ne bi iskoristili limenku!Ispraznite sadržaj limenke, operite ju i uklonite moguće naljepnice.
Potrebno vam je:
Limenke
ukrasne trakice
satenske vrpce
perlice
medenjaci
slamica, špaga
Odaberite po ukusu trakice ili špagice,omotajte ju 2-3 puta oko limenke i svežite na mašnicu.


Možete nanizati perlice ili male ukrašene medenjake. Dajte si mašti na volju.Limenke napunite kuhinjskim pomagalima, i poslažite u kuhinju ili gdje su vam potrebne, sami odlučite! :-)

ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Torta od oraha


Orahe volim u kolačima, onim sitnim blagdanskim, štrudlama i tortama. Ovu tortu je njegova mama radila većinom za njegov rođendan, i on ju obožava. Za ovaj rođendan prekinuli smo tradiciju ove torte, spekla sam ju tjedan dana prije, jer sam za sami rođendan imala novu ideju i previše mi se sviđala da bi odustala od nje.
Ja sam je malo oblikovala po svom  ukusu, samo sitnice. Nadam se da će vam se svidjeti. To je jedna jednostavna, starinska tradicionalna tortica!!
Tijesto:
4 jaja
20 dag šećera
6 žlica vode
3 žlice meda
10 dag mljevenih oraha
20 dag brašna
1/2 praška za pecivo
Za kore:
Rum
Krema:
6 dl mlijeka
15 dag šećera
6 žlica brašna
2 žlica gustina-škrobno brašno
sok od limuna
150 dag maslaca
Za posipanje:
mljeveni orasi
 Krema:4 dl mlijeka stavite kuhati sa šećerom.U 2 dl mlijeka umješajte pjenjačom brašno i gustin. Umiješajte lagano u vrelo mlijeko i ukuhajte kompaktnu kremu.Stavite hladiti i povremen promiješajte.
Tijesto:
Izmješajte žumanjke, dodajte šećer, vodu i med. Umiješajte orahe, brašno i prašak za pecivo, te snijeg od bjelanjaka.
Pećnicu zagrijte na 175°C.
Izlijte tijesto u kalup(možete u kalup 35*20cm, ili u veliki od pećnice,ako želite uže kriške).Pecite 20-ak minuta.Biskvit režite na:
-tri dijela(ako pečete u manjem kalupu)
-4 dijela(ako pečete u velikom kalupu)
Kore dosta namočite rumom.
U rashlađenu kremu dodajte izrađen maslac i sok od limuna.
 Premažite kore kremom, pospite mljevenim orasima i stavite na 6h u hladnjak.






Print Friendly and PDF

Popularni postovi