ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Sofijini poljupci


Povijesni kolačići koji su se,još u vrijeme bana Jelačića,pripremali njegovoj Sofiji…odlični slani zalogajčići sa sirom!!
Sastojci.
300 g svježeg sira  
300 g maslaca  
1 žličica soli  
350 g glatkog brašna 
2 jaja  
kim,sezam  
krupna morska sol za posipanje
Umijesite glatko tijesto od sira,maslaca,soli,brašna i jednog jajeta.Da bi se tijesto moglo dobro izraditi po potrebi dodajte još brašna.Razvaljajte tijesto na debljinu od 1-2 cm i okruglim kalupom radite pogačice.Povremeno kalup uvaljajte u brašno da vam se ne zaljepi za tijesto.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Poslažite pogačice na veliki kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.Premažite ih razmućenim jajetom,te pospite po svakoj kim ili sezam i krupnu sol.Pecite ih dok ne dobiju zlatnastu boju. 



Kroketi sa suhim vrganjima


Krokete sam dosad radila klasične,ali nedavno i sa sitno nasjeckanim bosiljkom umješanim u tijesto.Ovaj mjesec kod mene je mjesec vrganja,pa sam sušene dodala u krokete.Divan prilog uz jelo od divljači ili uz umak od gljiva!!!
Sastojci:
50 dag krumpira  
15 g sušenih vrganja  
30 ml vrele vode  
15 dag brašna 
1 jaje  malo soli
Za paniranje:
brašno 
2 jaja 
krušne mrvice
Krumpir ogulite,narežite na kockice i stavite kuhati(ja to često napravim i ranije da se ohladi).Kuhani krumpir ocijedite i izmiksajte.Ohladite ga.
Sušene vrganje usitnite rukom ili štapnim mikserom,i uskoj i dubljoj posudi,pa promješajte sa  vrelom vodom.
U krumpir umiješajte jaje,usitnjene vrganje,brašno i sol.umijesite tijesto koje ne treba biti tvrdo,ali niti premekano.
Oblikujte valjuške ili kuglice,pa panirajte i brašno,jaja pa mrvice. Pržite na vrelom ulju,pa poslužite tople.
Print Friendly and PDF

Popularni postovi