subota, 29. rujna 2012.

Zapečena tjestenina sa pršutom i sušenim rajčicama

Volim jesen,ali promjene vremena mi ne odgovaraju,pa tako i jučer.Moja dvodnevna meteoropatska glavobolja mi nije dozvolila da se bacim u pripremu 'kompliciranih' obroka,pa mi je pao na pamet ovaj jednostavan i fini obrok.Ništa novo niti ekstremno.
Sastojci:
-tjestenina fusili
-pršut
-sušene rajčice
-300 ml kiselog vrhnja
-5 žlica svježeg sira
-2 jaja
-Vegeta
-sol
-majčina dušica
-bosiljak
Skuhajte tjesteninu.Pećnicu zagrijte na 200 °C.

Pripremite nadjev od vrhnja,sira i jaja,dodajte male Vegete,soli i začine.Male vatrostalne zdjelice malo nauljite,pa slažite red tjestenine,malo nadjeva,sušenih rajčica pa pršuta,i ponovite.Na kraju prelijte sa ostatkom smjese.







Zapecite oko 20-ak minuta.Poslužite toplo.









Slobodno zamjenite pršut filetima ribe,i dobit ćete jednu posnu verziju. :-)



ponedjeljak, 24. rujna 2012.

Šampinjoni sa sirom i pršutom

Vrijeme je za gljive!!
Ovaj put ću krenuti od šampinjona.Koristimo ih za pripremo gotovo svih jela,a i kao dodatke u salate i na pizzama i umacima.Osim izvrsnog okusa ove gljive sadrže i brojne hranjive sastojke.Najnovija istraživanja pokazuju da šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sustavu organizma,naime potiču sustav da povećava priozvodnju proteina koji se bore sa uzročnicima bolesti.
Šampinjone i pećurke me vežu za djetinjstvo kad nam ih je mama na platkama peći pekla.Znala je dodati samo malo soli u sredinu gljive.Obožavali smo ih,pa sam odlučila raditi ih i sama uz malo promjena.Možete ga koristiti kao predjelo ili prilog glavnm jelu..

Sastojci:
-svježi šampinjoni (odaberite one sa većim klobucima)
-svježi sir
-pršut
-topivi sir u listićima ili mekani topivi sir
-svježi vlasac
-sol,Vegeta
-maslinovo ulje
Šampinjone operite,odrežite im stapku i malo izdubite,posložite ih u vatrostalnu zdjelu u koju ste stavili malo ulja.malo ih posolite.Pećnicu uključite na 200°C.
Napravite smjesu od svježeg sira,sitno nasjeckanog pršuta i svježeg vlasca,dodajte smjesi malo Vegete (da bude slankasto i začinjeno).
Malom žličicom napunite šampinjone.Sir u listićima narežite na male kockice tek toliko da prekriju vrh šampinjona.Stavite šampinjone u pećnicu,dovoljno da dobiju zlatnastu boju.
Nadam se da će vam se svidjeti!!

Propolis-prirodni antibiotik

Jesen nam je polako zakucala na vrata.S ljetom su otišli svakodnevni sunčani dani,boravak u prirodi i na moru,sezonsko voće i povrće,a sa jeseni nam dolazi malo tmurnije vrijeme,sve češći boravak u domovima,manjak fizičkih kretanja i  zbog toga dolazi zbog pada imuniteta.Stoga sad je vrijeme da poradite na svome zdravlju,dok oko vas već lagano vrebaju prehlade.Moja dva najučinkovitija načina za borbu protiv pada imuniteta i samim time i izlaganja prehladama i gripama su propolis i češnjak.Češnjak koristite po potrebi,i koliko ga vaš organizam podnosi ( tko ima problema sa nižim tlakom kao ja neka ga koristi svakih par dana po jedan češanj češnjaka):Jedan češanj sitno nasjeckajte i dodajte ga na žlicu meda i progutajte.Na ovaj način se u mojoj obitelji počinjala večera na Badnjak,kako bi bake rekle za zdravlje cijele godine,a ja sam ga na ovaj način nastavila koristiti i u vrijeme prehlada i gripa.Drugi način na koji ga koristim je da sitno nasjeckani češanj pomiješam u čašicu acidofila ili LGG jogurta i popijem.Mliječni proizvodi neutraliziraju mirise pa tako ne bi trebali imati problema sa mirisom češnjaka.Drugi prirodni antibiotik koji koristim je propolis.Vjerojatno niste puno toga znali o njemu pa evo malo informacija.
Propolis je smolasta izlučevina tkiva pupoljaka i kore drveća kojom se brane od štetnih mikroorganizama.Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda,enzimski ga modificiraju tako da najvažnije sastavnice flavonoidi,postaju farmakološki djelatne tvari.
Riječ propolis potječe od grčke riječi pro(obrana) i polis(grad),što označava obranu grada,odnosno obranu košnice.Propolisom pčele zatvaraju pukotine u košnicama,no važnija uloga propolisa je dezinfekcija stanica saća prije izlijeganja mladih pčela.Pčele također propolisom mumificiraju sitnije životinjice koje dospiju u košnicu.
Propolis sadrži više od 200 komponenata(biljne smole,balzami,vosak,pelud,organske kiseline,polifenoli,minerali,vitamini,flavonoidi..).Farmakološki najvažniji su flavonoidi.To su biljni pigmenti koji kod biljka imaju zaštitnu ulogu.Sve više se spominju kao pomoć u liječenju raznih bolesti,zbog dokazane izrazite sposobnosti "hvatanja"slobodnih radikala te sposobnosti inhibiranja specifičnih enzima.
Za propolis je utvrđeno da ima slijedeća svojstva:
-antibakterijska (djeluje protubakterijski,štiti zube od karijesa,štiti jetru,umiruje rane,povećava plodnost,ublažava opekline))
-antigljivična (djeluje protugljivično na preko 60 vrsta gljivica)
-antivirusna (djeluje protuvirusno na viruse herpesa,virus gripe tipa II)
-protuupalna (alergije)
-antioksidativna
-anestetička (vrlo je jak lokalni anestetik)
-antitumorska svojstva (ometa razvoj tumora)
-imunostimularna svojstva(stimulira rad,odnosno jača imunosustav)
-potiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva)
-štiti organizam od posljedica zračenja
Prednost propolisa je u tome što kao prirodni antibiotik nije škodljiv za ljudski organizam,a mikroorganizmi ne mogu stvoriti otpornost na njega.
Sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih,kemijskih supstanci,a ni danas nije u potpunosti istražen,a sadrži: 55% smola,30 % voska,10% eteričnih ulja i 5 % peludi,te vitamine E i B,željezo,cink,enzime i organske kiseline.
Preporuka za sve pčelinje proizvode,pa tako i za propolis je da se uzimaju otprilike jedan sat prije ili oko dva sata nakon jela,po mogućnosti sa zadržavanjem u ustima .Razlog tome je što je dio ispod jezika izrazite prokrvljen i tim putem tvari najbrže dospijevaju u krvotok.Kada viskovrijedni proizvodi završe u želudcu,dio korisnih tvari ipak strada djelovanjem želučane kiseline.
Propolis možemo koristiti u prirodnom obliku,rastopljenog u alkoholu(rijeđe u vodi) te kombinaciji s medom i drugim pčelinjim proizvodima.
Jedan od načina je njegovo direktno nanošenje na oboljelo mjesto-u obliku spreja(npr.upala grla i usne šupljine),nakapavanjem,pomoću vatiranih štapića(herpes,afte),preko gaze(inficirane rane)..
Drugi način je da se uzme oralno;bilo preventivno bilo radi liječenja nekih bolesti.Nakapa se 10-15 kapi,20-30%-tnog propolisa na žlicu meda (po mogućnosti kristalizirani med kako bi bili prisiljeni što duže zadržati u ustima gdje je prokvljenost žilicama najveća i apsorpcija u krv najbolja) ili se nakapa 10-15 kapi u 1 dl toplog čaja,mlijeka ili vode,ili na kockicu šećera kako ja prakticiram i uzima se do tri puta na dan,sat do sat i pol prije jela ili dva sata nakon jela.
Gotove tinkture i propolis kao sirovina čuvaju se i skladište na tamnom mjestu izvan sunčeve svjetlosti,ne iznad sobne temperature.



Propolis možete kupiti u svakoj ljekarni,ili još bolje kod osoba koje se bave izradom meda i pčelarstvom.Stoga poradite malo na imunitetu i ojačajte imunitet za nadolazeću nam zimu!!








srijeda, 19. rujna 2012.

Juha s mesnim okruglicama

Vani je poluoblačno,baš su najavili kišu danas i sutra.Poželjela sam nešto toplo da me fino ugrije i okrijepi.Jedna juhica mi pada na pamet,još od djetinjstva ju obožavam,malo povrća,vitamina i mesnih okruglica!

1,5 l temeljca
600 g krumpira
1crveni luk
600 g mješanog povrća za juhu
500 g mljevenog mesa
1 žličica bosiljka
naribana korica limuna
2 žlice ulja
sol,papar
U veliki lonac ulijte temeljac te ga zakuhajte na jakoj vatri.U međuvremenu krumpir ogulite,operite i narežite na kockice.Narežite luk na sitne kriškice.Stavite sve u kipući temeljac,zajedno sa preostalim povrćem i ostavite kuhati 15-ak minuta na umjerenoj vatri.
U mljeveno meso dodajte sitno nasjeckan bosiljak i polovicu naribane limunove korice.Rukama oblijujte kuglice promjera 2cm.U širokoj tavi zagrijte ulje pa pržite mesne okruglice sa svih strana 10-ak minuta.
U juhu dodajte preostalu limunovu koricu i po želji malo nasjeckanog peršina.
Posolite i popaprite,a prije posluživanja u juhu stavite okruglice.
  •  

Mekane buhtle











Uvodom u ovu nadolazeću jesen,nadovezujem se na prethodni post,pa vam dajem ideju kako dodatno upotrijebiti aromatični džem sa smokvom i narančom.U pitanju su mekane buhtle,prekrasan recept moje cool prijateljice.Ovo je najbolje vrijeme kad je vani već malo zahladilo,a mi svi težimo uljepšati ove tmurne dane i ispuniti naše domove toplinom i mirisima.
Buhtle,ti okrugli starinski kolačići,sa slatkim i slanim punjenjem,potekli su iz češke pokrajine Bohemije,i udomaćile su se u austrijskoj,njemačkoj,mađarskoj i našoj kuhinji.
Najčešće ih punimo pekmezom od šljiva,ali oni 'hrabriji' ih pune Nutellom,džemom od jagoda,marelica ili smokava.Ja ih punim svim nabrojenim,ali u zadnje vrijeme najdraže su mi sa aromatičnim džemom,iz prethodnog posta.Ja ću vas namamiti slikama,a recept i jednostavnu izradu potražite kod moje prijateljice!!




nedjelja, 16. rujna 2012.

Sušene rajčice u maslinovom ulju

Zadnji je tren za ovaj fini recept,ako imate vrt i domaće rajčice.Ako nemate,ne brinite,odlične su i kupovne cherry rajčice.Ja sam radila i sa jednim i drugima,tako da ni vi nećete pogriješiti.Postupak je jednostavan,a rezultat će vas oduševiti.

Rajčice operete i osušite,prerežete na polovice.Posložite ih na veliki lim za pečenje(ukoliko ih imate pun pleh kao i ja :-)) koji ste obložili aluminijskom folijom.
Pećnicu zagrijte na 60°C.
Prelijte po svakoj malo maslinovog ulja pa pospite po malo šećera,soli,papra,majčine dušice i ružmarina.


Stavite u pećnicu i sušite oko 2 sata.Ja sam prvih 20-ak minuta sušila na 60,a zatim pojačala na 100°C,i tako sušila do kraja.Nakon što isključite pećnicu,ostavite ih tamo još pola sata do sat vremena.
U sterilizirane staklenke posipajte po prstohvat soli i papra,dodajte cijele češnje češnjaka,svežnjiće majčine dušice i ružmarina,pa poslažite sušene rajčice.Prelijte ih maslinovim uljem.Čuvajte ih u hladnjaku do 6 mjeseci.



Koristite ih za foccacie,fritaje,tjestenine ili slane pite,pa čak i na pizzama ili brusketima.
Recept je isproban i preuzet sa ove stanice od drage tamarichke,pa tamo možete pronaći detaljan recept!


subota, 15. rujna 2012.

Vikend je.Nakon par dana tmurnih oblaka i kiše napokon se razvedrilo.Savršeno za odlazak u šetnju i uživanje u sunčevim zrakama,skupljanje energije za slijedeći radni tjedan.


Znanstvenici kažu kako je dovoljno samo dvadeset minuta dnevno u parku ili negdje u prirodi da se znatno podigne vitalnost i razina energije.Pridonosi fizičkom i psihičkom zdravlju.Šetanje ili planinarenje pomažu ljudima da se lakše suoče sa stresom.Istraživanja pokazuju da se redovita šetnja prirodom,pa čak i promatranje pejzaža na fotografijama jača pamćenje i unaprijeđuje kratkotrajnu memoriju za vrtoglavih 20 posto.


















Stoga,ostavite sve odgodive obveze,boravak u stanu uz tv i kompjutore,i izađite na zrak..živite život punim plućima!

srijeda, 12. rujna 2012.

Aromatični džem od smokve i naranče

Krajnje vrijeme je da sve divne plodove spremimo u zimnicu,kako bi zimu i proljeće uživali u čarima dobrih okusa.Jednom proban sličan džem naveo me je da napravim džem po svom ukusu,fini aromatični,sa baš 'mojim' začinima.Evo recepta za sve vas koje imate ovu krasnu voćku..








Sastojci:
1150 g smokava
100 g naranče(korica od 2 naranče,sok od 1 naranče)
500 g šećera
2 žlice mljevenog cimeta
1 mala žlica mljevenog klinčića
1 Džemfix Extra 2:1
2 žlice ruma
Pod vodom operite smokve i obrišite ih pažljivo papirnatim ručnikom.Razrežite ih na četvrtine.Dvije naranče dobro operite pod vrućom vodom,korice od obje naribajte,sok iscijedite od samo jedne naranče.
U međuvremenu stavite staklenke u pećnicu,pa ju upalite na 50°C,nakon 10-ak minuta pojačajte do 100°C,sve skupa oko 23 minuta.Poklopce prebrišite rumom.
Voće,koricu i sok stavite u veliki lonac.Kuhajte na jakoj vatri,dok se smokve ne pretvore u kašu,ako ostane još većih kožica smokve slobodno ju usitnite štapnim mikserom.Džemfix Extra pomiješajte sa 2 žlice šećera,zatim dodajte voću,kada zavrije dodajte preostalu količinu šećera i začine,kuhajte još 10-ak minuta uz stalno miješanje.
Odmah ulijte u poripremljene zagrijane staklenke.Zatvorite poklopcem na navoj,odmah preokrenite naopako staklenke i ostavite da odstoji oko 5 minuta.Nakon toga vratite staklenke u prvobitan položaj i prekrijte ih kuhinjskom krpom,dok se ne ohlade.
Ja sam dobila dvije staklenke od 720 g,imala bih i za još dvije ali nismo mogli odoliti svježim smokvama.






Naš proljetni odlazak na vikend u Rastoke,odlazak od buke grada,kao nagradu meni za sav trud i upornost od napornog učenja i ispita on je pretvorio u vikend koji ćemo pamtiti cijeli život.Još uvijek osjećam te čari prirode,drveća,mira,vode,slapova i leptira.
Rastoke;jedinstvena igra Majke prirode,nastale na utoku rijeke Slunjčice  u rijeku Koranu.Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih je najljepši Buk,Hrvoje i Vilina kosa.Rastoke su zapravo uvod u Plitvička jezera.Za razliku od jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreprelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama.
Rastoke su zbog svoje arhitektonske,etnografske i prirodne vrijednosti već više od 40 godina upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.Prije tri stoljeća ljudi su na ovom mjestu,gdje se Slunjčica preko sedrenih barijera prelijeva u koranu i tako stvara predivnne slapove,brzace i jezera,odlučili izgraditi mlinarsko naselje,koje i danas u potpunosti živi u skladu s prirodom.
  
Niti jedan wellnes ne može to zamjeniti..šuma i voda su ti koji me nadahnjuju i obnavljaju svu izgubljenu energiju..
Tišina,osim ptičjeg pjeva,putem nam se isprepleću leptiri,vilin konjici i kolibrići..



Sad vam je jasno zašto su Rastoke dobile još posebniju čar..
Od sad je to naše obavezno svratište na svakom putu prema jugu..




utorak, 11. rujna 2012.

Hvalospjev ljubavi



                                                                                                     




Kad bih sve jezike ljudske govorio,
i anđeoske,
a ljubavi ne bih imao,
 bio bih mjed što ječi
 ili cimbal što zveći.
Kad bih imao dar prorokovanja
 i znao sva otajstva
i sve spoznaje,
i kad bih imao svu vjeru
da bih i gore premještao,
a ljubavi ne bih imao - ništa sam!
I kad bih razdao sav svoj imetak
i kada bih predao tijelo svoje da se sažeže,
a ljubavi ne bih imao
 - ništa mi ne bi koristilo.

Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
 ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve podnosi,
ljubav nikad ne prestaje.

Sada spoznajem djelomično,
a sada ću spoznati savršeno,
kao što sam i spoznat!
A sada ostaju vjera, nada i ljubav
- to troje -
ali najveća je među njima je ljubav..
Print Friendly and PDF

Popularni postovi