Volim jesen,ali promjene vremena mi ne odgovaraju,pa tako i jučer.Moja dvodnevna meteoropatska glavobolja mi nije dozvolila da se bacim u pripremu 'kompliciranih' obroka,pa mi je pao na pamet ovaj jednostavan i fini obrok.Ništa novo niti ekstremno.
Sastojci:
-tjestenina fusili
-pršut
-sušene rajčice
-300 ml kiselog vrhnja
-5 žlica svježeg sira
-2 jaja
-Vegeta
-sol
-majčina dušica
-bosiljak
Skuhajte tjesteninu.Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Pripremite nadjev od vrhnja,sira i jaja,dodajte male Vegete,soli i začine.Male vatrostalne zdjelice malo nauljite,pa slažite red tjestenine,malo nadjeva,sušenih rajčica pa pršuta,i ponovite.Na kraju prelijte sa ostatkom smjese.
Zapecite oko 20-ak minuta.Poslužite toplo.
Slobodno zamjenite pršut filetima ribe,i dobit ćete jednu posnu verziju. :-)
subota, 29. rujna 2012.
ponedjeljak, 24. rujna 2012.
Šampinjoni sa sirom i pršutom
Vrijeme je za gljive!!
Ovaj put ću krenuti od šampinjona.Koristimo ih za pripremo gotovo svih jela,a i kao dodatke u salate i na pizzama i umacima.Osim izvrsnog okusa ove gljive sadrže i brojne hranjive sastojke.Najnovija istraživanja pokazuju da šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sustavu organizma,naime potiču sustav da povećava priozvodnju proteina koji se bore sa uzročnicima bolesti.Šampinjone i pećurke me vežu za djetinjstvo kad nam ih je mama na platkama peći pekla.Znala je dodati samo malo soli u sredinu gljive.Obožavali smo ih,pa sam odlučila raditi ih i sama uz malo promjena.Možete ga koristiti kao predjelo ili prilog glavnm jelu..
Sastojci:
-svježi šampinjoni (odaberite one sa većim klobucima)
-svježi sir
-pršut
-topivi sir u listićima ili mekani topivi sir
-svježi vlasac
-sol,Vegeta
-maslinovo ulje
Šampinjone operite,odrežite im stapku i malo izdubite,posložite ih u vatrostalnu zdjelu u koju ste stavili malo ulja.malo ih posolite.Pećnicu uključite na 200°C.
Napravite smjesu od svježeg sira,sitno nasjeckanog pršuta i svježeg vlasca,dodajte smjesi malo Vegete (da bude slankasto i začinjeno).
Malom žličicom napunite šampinjone.Sir u listićima narežite na male kockice tek toliko da prekriju vrh šampinjona.Stavite šampinjone u pećnicu,dovoljno da dobiju zlatnastu boju.
Nadam se da će vam se svidjeti!!
Propolis-prirodni antibiotik
Jesen nam je polako zakucala na vrata.S ljetom su otišli svakodnevni sunčani dani,boravak u prirodi i na moru,sezonsko voće i povrće,a sa jeseni nam dolazi malo tmurnije vrijeme,sve češći boravak u domovima,manjak fizičkih kretanja i zbog toga dolazi zbog pada imuniteta.Stoga sad je vrijeme da poradite na svome zdravlju,dok oko vas već lagano vrebaju prehlade.Moja dva najučinkovitija načina za borbu protiv pada imuniteta i samim time i izlaganja prehladama i gripama su propolis i češnjak.Češnjak koristite po potrebi,i koliko ga vaš organizam podnosi ( tko ima problema sa nižim tlakom kao ja neka ga koristi svakih par dana po jedan češanj češnjaka):Jedan češanj sitno nasjeckajte i dodajte ga na žlicu meda i progutajte.Na ovaj način se u mojoj obitelji počinjala večera na Badnjak,kako bi bake rekle za zdravlje cijele godine,a ja sam ga na ovaj način nastavila koristiti i u vrijeme prehlada i gripa.Drugi način na koji ga koristim je da sitno nasjeckani češanj pomiješam u čašicu acidofila ili LGG jogurta i popijem.Mliječni proizvodi neutraliziraju mirise pa tako ne bi trebali imati problema sa mirisom češnjaka.Drugi prirodni antibiotik koji koristim je propolis.Vjerojatno niste puno toga znali o njemu pa evo malo informacija.
Propolis je smolasta izlučevina tkiva pupoljaka i kore drveća kojom se brane od štetnih mikroorganizama.Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda,enzimski ga modificiraju tako da najvažnije sastavnice flavonoidi,postaju farmakološki djelatne tvari.
Riječ propolis potječe od grčke riječi pro(obrana) i polis(grad),što označava obranu grada,odnosno obranu košnice.Propolisom pčele zatvaraju pukotine u košnicama,no važnija uloga propolisa je dezinfekcija stanica saća prije izlijeganja mladih pčela.Pčele također propolisom mumificiraju sitnije životinjice koje dospiju u košnicu.
Propolis sadrži više od 200 komponenata(biljne smole,balzami,vosak,pelud,organske kiseline,polifenoli,minerali,vitamini,flavonoidi..).Farmakološki najvažniji su flavonoidi.To su biljni pigmenti koji kod biljka imaju zaštitnu ulogu.Sve više se spominju kao pomoć u liječenju raznih bolesti,zbog dokazane izrazite sposobnosti "hvatanja"slobodnih radikala te sposobnosti inhibiranja specifičnih enzima.
Za propolis je utvrđeno da ima slijedeća svojstva:
-antibakterijska (djeluje protubakterijski,štiti zube od karijesa,štiti jetru,umiruje rane,povećava plodnost,ublažava opekline))
-antigljivična (djeluje protugljivično na preko 60 vrsta gljivica)
-antivirusna (djeluje protuvirusno na viruse herpesa,virus gripe tipa II)
-protuupalna (alergije)
-antioksidativna
-anestetička (vrlo je jak lokalni anestetik)
-antitumorska svojstva (ometa razvoj tumora)
-imunostimularna svojstva(stimulira rad,odnosno jača imunosustav)
-potiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva)
-štiti organizam od posljedica zračenja
Prednost propolisa je u tome što kao prirodni antibiotik nije škodljiv za ljudski organizam,a mikroorganizmi ne mogu stvoriti otpornost na njega.
Sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih,kemijskih supstanci,a ni danas nije u potpunosti istražen,a sadrži: 55% smola,30 % voska,10% eteričnih ulja i 5 % peludi,te vitamine E i B,željezo,cink,enzime i organske kiseline.
Preporuka za sve pčelinje proizvode,pa tako i za propolis je da se uzimaju otprilike jedan sat prije ili oko dva sata nakon jela,po mogućnosti sa zadržavanjem u ustima .Razlog tome je što je dio ispod jezika izrazite prokrvljen i tim putem tvari najbrže dospijevaju u krvotok.Kada viskovrijedni proizvodi završe u želudcu,dio korisnih tvari ipak strada djelovanjem želučane kiseline.
Propolis možemo koristiti u prirodnom obliku,rastopljenog u alkoholu(rijeđe u vodi) te kombinaciji s medom i drugim pčelinjim proizvodima.
Jedan od načina je njegovo direktno nanošenje na oboljelo mjesto-u obliku spreja(npr.upala grla i usne šupljine),nakapavanjem,pomoću vatiranih štapića(herpes,afte),preko gaze(inficirane rane)..
Drugi način je da se uzme oralno;bilo preventivno bilo radi liječenja nekih bolesti.Nakapa se 10-15 kapi,20-30%-tnog propolisa na žlicu meda (po mogućnosti kristalizirani med kako bi bili prisiljeni što duže zadržati u ustima gdje je prokvljenost žilicama najveća i apsorpcija u krv najbolja) ili se nakapa 10-15 kapi u 1 dl toplog čaja,mlijeka ili vode,ili na kockicu šećera kako ja prakticiram i uzima se do tri puta na dan,sat do sat i pol prije jela ili dva sata nakon jela.
Gotove tinkture i propolis kao sirovina čuvaju se i skladište na tamnom mjestu izvan sunčeve svjetlosti,ne iznad sobne temperature.
Propolis možete kupiti u svakoj ljekarni,ili još bolje kod osoba koje se bave izradom meda i pčelarstvom.Stoga poradite malo na imunitetu i ojačajte imunitet za nadolazeću nam zimu!!
Propolis je smolasta izlučevina tkiva pupoljaka i kore drveća kojom se brane od štetnih mikroorganizama.Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda,enzimski ga modificiraju tako da najvažnije sastavnice flavonoidi,postaju farmakološki djelatne tvari.
Riječ propolis potječe od grčke riječi pro(obrana) i polis(grad),što označava obranu grada,odnosno obranu košnice.Propolisom pčele zatvaraju pukotine u košnicama,no važnija uloga propolisa je dezinfekcija stanica saća prije izlijeganja mladih pčela.Pčele također propolisom mumificiraju sitnije životinjice koje dospiju u košnicu.
Propolis sadrži više od 200 komponenata(biljne smole,balzami,vosak,pelud,organske kiseline,polifenoli,minerali,vitamini,flavonoidi..).Farmakološki najvažniji su flavonoidi.To su biljni pigmenti koji kod biljka imaju zaštitnu ulogu.Sve više se spominju kao pomoć u liječenju raznih bolesti,zbog dokazane izrazite sposobnosti "hvatanja"slobodnih radikala te sposobnosti inhibiranja specifičnih enzima.
Za propolis je utvrđeno da ima slijedeća svojstva:
-antibakterijska (djeluje protubakterijski,štiti zube od karijesa,štiti jetru,umiruje rane,povećava plodnost,ublažava opekline))
-antigljivična (djeluje protugljivično na preko 60 vrsta gljivica)
-antivirusna (djeluje protuvirusno na viruse herpesa,virus gripe tipa II)
-protuupalna (alergije)
-antioksidativna
-anestetička (vrlo je jak lokalni anestetik)
-antitumorska svojstva (ometa razvoj tumora)
-imunostimularna svojstva(stimulira rad,odnosno jača imunosustav)
-potiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva)
-štiti organizam od posljedica zračenja
Prednost propolisa je u tome što kao prirodni antibiotik nije škodljiv za ljudski organizam,a mikroorganizmi ne mogu stvoriti otpornost na njega.
Sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih,kemijskih supstanci,a ni danas nije u potpunosti istražen,a sadrži: 55% smola,30 % voska,10% eteričnih ulja i 5 % peludi,te vitamine E i B,željezo,cink,enzime i organske kiseline.
Preporuka za sve pčelinje proizvode,pa tako i za propolis je da se uzimaju otprilike jedan sat prije ili oko dva sata nakon jela,po mogućnosti sa zadržavanjem u ustima .Razlog tome je što je dio ispod jezika izrazite prokrvljen i tim putem tvari najbrže dospijevaju u krvotok.Kada viskovrijedni proizvodi završe u želudcu,dio korisnih tvari ipak strada djelovanjem želučane kiseline.
Propolis možemo koristiti u prirodnom obliku,rastopljenog u alkoholu(rijeđe u vodi) te kombinaciji s medom i drugim pčelinjim proizvodima.
Jedan od načina je njegovo direktno nanošenje na oboljelo mjesto-u obliku spreja(npr.upala grla i usne šupljine),nakapavanjem,pomoću vatiranih štapića(herpes,afte),preko gaze(inficirane rane)..
Drugi način je da se uzme oralno;bilo preventivno bilo radi liječenja nekih bolesti.Nakapa se 10-15 kapi,20-30%-tnog propolisa na žlicu meda (po mogućnosti kristalizirani med kako bi bili prisiljeni što duže zadržati u ustima gdje je prokvljenost žilicama najveća i apsorpcija u krv najbolja) ili se nakapa 10-15 kapi u 1 dl toplog čaja,mlijeka ili vode,ili na kockicu šećera kako ja prakticiram i uzima se do tri puta na dan,sat do sat i pol prije jela ili dva sata nakon jela.
Gotove tinkture i propolis kao sirovina čuvaju se i skladište na tamnom mjestu izvan sunčeve svjetlosti,ne iznad sobne temperature.
srijeda, 19. rujna 2012.
Juha s mesnim okruglicama
Vani je poluoblačno,baš su najavili kišu danas i sutra.Poželjela sam nešto toplo da me fino ugrije i okrijepi.Jedna juhica mi pada na pamet,još od djetinjstva ju obožavam,malo povrća,vitamina i mesnih okruglica!
1,5 l temeljca
600 g krumpira
1crveni luk
600 g mješanog povrća za juhu
500 g mljevenog mesa
1 žličica bosiljka
naribana korica limuna
2 žlice ulja
sol,papar
U veliki lonac ulijte temeljac te ga zakuhajte na jakoj vatri.U međuvremenu krumpir ogulite,operite i narežite na kockice.Narežite luk na sitne kriškice.Stavite sve u kipući temeljac,zajedno sa preostalim povrćem i ostavite kuhati 15-ak minuta na umjerenoj vatri.
U mljeveno meso dodajte sitno nasjeckan bosiljak i polovicu naribane limunove korice.Rukama oblijujte kuglice promjera 2cm.U širokoj tavi zagrijte ulje pa pržite mesne okruglice sa svih strana 10-ak minuta.
U juhu dodajte preostalu limunovu koricu i po želji malo nasjeckanog peršina.
Posolite i popaprite,a prije posluživanja u juhu stavite okruglice.
1,5 l temeljca
600 g krumpira
1crveni luk
600 g mješanog povrća za juhu
500 g mljevenog mesa
1 žličica bosiljka
naribana korica limuna
2 žlice ulja
sol,papar
U veliki lonac ulijte temeljac te ga zakuhajte na jakoj vatri.U međuvremenu krumpir ogulite,operite i narežite na kockice.Narežite luk na sitne kriškice.Stavite sve u kipući temeljac,zajedno sa preostalim povrćem i ostavite kuhati 15-ak minuta na umjerenoj vatri.
U mljeveno meso dodajte sitno nasjeckan bosiljak i polovicu naribane limunove korice.Rukama oblijujte kuglice promjera 2cm.U širokoj tavi zagrijte ulje pa pržite mesne okruglice sa svih strana 10-ak minuta.
U juhu dodajte preostalu limunovu koricu i po želji malo nasjeckanog peršina.
Posolite i popaprite,a prije posluživanja u juhu stavite okruglice.
Mekane buhtle
Uvodom u ovu nadolazeću jesen,nadovezujem se na prethodni post,pa vam dajem ideju kako dodatno upotrijebiti aromatični džem sa smokvom i narančom.U pitanju su mekane buhtle,prekrasan recept moje cool prijateljice.Ovo je najbolje vrijeme kad je vani već malo zahladilo,a mi svi težimo uljepšati ove tmurne dane i ispuniti naše domove toplinom i mirisima.
Buhtle,ti okrugli starinski kolačići,sa slatkim i slanim punjenjem,potekli su iz češke pokrajine Bohemije,i udomaćile su se u austrijskoj,njemačkoj,mađarskoj i našoj kuhinji.
Najčešće ih punimo pekmezom od šljiva,ali oni 'hrabriji' ih pune Nutellom,džemom od jagoda,marelica ili smokava.Ja ih punim svim nabrojenim,ali u zadnje vrijeme najdraže su mi sa aromatičnim džemom,iz prethodnog posta.Ja ću vas namamiti slikama,a recept i jednostavnu izradu potražite kod moje prijateljice!!
nedjelja, 16. rujna 2012.
Sušene rajčice u maslinovom ulju
Zadnji je tren za ovaj fini recept,ako imate vrt i domaće rajčice.Ako nemate,ne brinite,odlične su i kupovne cherry rajčice.Ja sam radila i sa jednim i drugima,tako da ni vi nećete pogriješiti.Postupak je jednostavan,a rezultat će vas oduševiti.
Rajčice operete i osušite,prerežete na polovice.Posložite ih na veliki lim za pečenje(ukoliko ih imate pun pleh kao i ja :-)) koji ste obložili aluminijskom folijom.
Pećnicu zagrijte na 60°C.
Prelijte po svakoj malo maslinovog ulja pa pospite po malo šećera,soli,papra,majčine dušice i ružmarina.
Stavite u pećnicu i sušite oko 2 sata.Ja sam prvih 20-ak minuta sušila na 60,a zatim pojačala na 100°C,i tako sušila do kraja.Nakon što isključite pećnicu,ostavite ih tamo još pola sata do sat vremena.
U sterilizirane staklenke posipajte po prstohvat soli i papra,dodajte cijele češnje češnjaka,svežnjiće majčine dušice i ružmarina,pa poslažite sušene rajčice.Prelijte ih maslinovim uljem.Čuvajte ih u hladnjaku do 6 mjeseci.
Koristite ih za foccacie,fritaje,tjestenine ili slane pite,pa čak i na pizzama ili brusketima.
Recept je isproban i preuzet sa ove stanice od drage tamarichke,pa tamo možete pronaći detaljan recept!
Rajčice operete i osušite,prerežete na polovice.Posložite ih na veliki lim za pečenje(ukoliko ih imate pun pleh kao i ja :-)) koji ste obložili aluminijskom folijom.
Pećnicu zagrijte na 60°C.
Prelijte po svakoj malo maslinovog ulja pa pospite po malo šećera,soli,papra,majčine dušice i ružmarina.
Stavite u pećnicu i sušite oko 2 sata.Ja sam prvih 20-ak minuta sušila na 60,a zatim pojačala na 100°C,i tako sušila do kraja.Nakon što isključite pećnicu,ostavite ih tamo još pola sata do sat vremena.
U sterilizirane staklenke posipajte po prstohvat soli i papra,dodajte cijele češnje češnjaka,svežnjiće majčine dušice i ružmarina,pa poslažite sušene rajčice.Prelijte ih maslinovim uljem.Čuvajte ih u hladnjaku do 6 mjeseci.
Koristite ih za foccacie,fritaje,tjestenine ili slane pite,pa čak i na pizzama ili brusketima.
Recept je isproban i preuzet sa ove stanice od drage tamarichke,pa tamo možete pronaći detaljan recept!
subota, 15. rujna 2012.
Vikend je.Nakon par dana tmurnih oblaka i kiše napokon se razvedrilo.Savršeno za odlazak u šetnju i uživanje u sunčevim zrakama,skupljanje energije za slijedeći radni tjedan.
Znanstvenici kažu kako je dovoljno samo dvadeset minuta dnevno u parku ili negdje u prirodi da se znatno podigne vitalnost i razina energije.Pridonosi fizičkom i psihičkom zdravlju.Šetanje ili planinarenje pomažu ljudima da se lakše suoče sa stresom.Istraživanja pokazuju da se redovita šetnja prirodom,pa čak i promatranje pejzaža na fotografijama jača pamćenje i unaprijeđuje kratkotrajnu memoriju za vrtoglavih 20 posto.
Stoga,ostavite sve odgodive obveze,boravak u stanu uz tv i kompjutore,i izađite na zrak..živite život punim plućima!
Znanstvenici kažu kako je dovoljno samo dvadeset minuta dnevno u parku ili negdje u prirodi da se znatno podigne vitalnost i razina energije.Pridonosi fizičkom i psihičkom zdravlju.Šetanje ili planinarenje pomažu ljudima da se lakše suoče sa stresom.Istraživanja pokazuju da se redovita šetnja prirodom,pa čak i promatranje pejzaža na fotografijama jača pamćenje i unaprijeđuje kratkotrajnu memoriju za vrtoglavih 20 posto.
Stoga,ostavite sve odgodive obveze,boravak u stanu uz tv i kompjutore,i izađite na zrak..živite život punim plućima!
srijeda, 12. rujna 2012.
Aromatični džem od smokve i naranče
Krajnje vrijeme je da sve divne plodove spremimo u zimnicu,kako bi zimu i proljeće uživali u čarima dobrih okusa.Jednom proban sličan džem naveo me je da napravim džem po svom ukusu,fini aromatični,sa baš 'mojim' začinima.Evo recepta za sve vas koje imate ovu krasnu voćku..
Sastojci:
1150 g smokava
100 g naranče(korica od 2 naranče,sok od 1 naranče)
500 g šećera
2 žlice mljevenog cimeta
1 mala žlica mljevenog klinčića
1 Džemfix Extra 2:1
2 žlice ruma
Pod vodom operite smokve i obrišite ih pažljivo papirnatim ručnikom.Razrežite ih na četvrtine.Dvije naranče dobro operite pod vrućom vodom,korice od obje naribajte,sok iscijedite od samo jedne naranče.
U međuvremenu stavite staklenke u pećnicu,pa ju upalite na 50°C,nakon 10-ak minuta pojačajte do 100°C,sve skupa oko 23 minuta.Poklopce prebrišite rumom.
Voće,koricu i sok stavite u veliki lonac.Kuhajte na jakoj vatri,dok se smokve ne pretvore u kašu,ako ostane još većih kožica smokve slobodno ju usitnite štapnim mikserom.Džemfix Extra pomiješajte sa 2 žlice šećera,zatim dodajte voću,kada zavrije dodajte preostalu količinu šećera i začine,kuhajte još 10-ak minuta uz stalno miješanje.
Odmah ulijte u poripremljene zagrijane staklenke.Zatvorite poklopcem na navoj,odmah preokrenite naopako staklenke i ostavite da odstoji oko 5 minuta.Nakon toga vratite staklenke u prvobitan položaj i prekrijte ih kuhinjskom krpom,dok se ne ohlade.
Ja sam dobila dvije staklenke od 720 g,imala bih i za još dvije ali nismo mogli odoliti svježim smokvama.
Sastojci:
1150 g smokava
100 g naranče(korica od 2 naranče,sok od 1 naranče)
500 g šećera
2 žlice mljevenog cimeta
1 mala žlica mljevenog klinčića
1 Džemfix Extra 2:1
2 žlice ruma
Pod vodom operite smokve i obrišite ih pažljivo papirnatim ručnikom.Razrežite ih na četvrtine.Dvije naranče dobro operite pod vrućom vodom,korice od obje naribajte,sok iscijedite od samo jedne naranče.
U međuvremenu stavite staklenke u pećnicu,pa ju upalite na 50°C,nakon 10-ak minuta pojačajte do 100°C,sve skupa oko 23 minuta.Poklopce prebrišite rumom.
Voće,koricu i sok stavite u veliki lonac.Kuhajte na jakoj vatri,dok se smokve ne pretvore u kašu,ako ostane još većih kožica smokve slobodno ju usitnite štapnim mikserom.Džemfix Extra pomiješajte sa 2 žlice šećera,zatim dodajte voću,kada zavrije dodajte preostalu količinu šećera i začine,kuhajte još 10-ak minuta uz stalno miješanje.
Odmah ulijte u poripremljene zagrijane staklenke.Zatvorite poklopcem na navoj,odmah preokrenite naopako staklenke i ostavite da odstoji oko 5 minuta.Nakon toga vratite staklenke u prvobitan položaj i prekrijte ih kuhinjskom krpom,dok se ne ohlade.
Ja sam dobila dvije staklenke od 720 g,imala bih i za još dvije ali nismo mogli odoliti svježim smokvama.
Rastoke;jedinstvena igra Majke prirode,nastale na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu.Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih je najljepši Buk,Hrvoje i Vilina kosa.Rastoke su zapravo uvod u Plitvička jezera.Za razliku od jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreprelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama.
Rastoke su zbog svoje arhitektonske,etnografske i prirodne vrijednosti već više od 40 godina upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.Prije tri stoljeća ljudi su na ovom mjestu,gdje se Slunjčica preko sedrenih barijera prelijeva u koranu i tako stvara predivnne slapove,brzace i jezera,odlučili izgraditi mlinarsko naselje,koje i danas u potpunosti živi u skladu s prirodom.
Niti jedan wellnes ne može to zamjeniti..šuma i voda su ti koji me nadahnjuju i obnavljaju svu izgubljenu energiju..
Tišina,osim ptičjeg pjeva,putem nam se isprepleću leptiri,vilin konjici i kolibrići..
Sad vam je jasno zašto su Rastoke dobile još posebniju čar..
Od sad je to naše obavezno svratište na svakom putu prema jugu.. |
utorak, 11. rujna 2012.
Hvalospjev ljubavi
Kad bih sve jezike ljudske govorio,
i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveći. Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznaje, i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam! I kad bih razdao sav svoj imetak i kada bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi, ljubav nikad ne prestaje. Sada spoznajem djelomično, a sada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat! A sada ostaju vjera, nada i ljubav - to troje - ali najveća je među njima je ljubav.. |
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Ovo je jedna od mojih najdražih torti, prekrasnog bisvita i divne kreme. Tortom se prožimaju okusi prženih lješnjaka i čokolade. Biskvit...
-
Proljetos sam se bacila na izradu džemova sa jagodama, pa sam između nekoliko favorita odabrala i bazgoladu. Dosad jednostavnu verziju pekm...
-
Uvodom u ovu nadolazeću jesen,nadovezujem se na prethodni post,pa vam dajem ideju kako dodatno upotrijebiti aromatični džem sa sm...
-
Tko ih ne voli!?? Radila sam ih više puta, po različitim receptima. Uvijek se suše barem tri sata. Postupak je jednostavan, ali vrijeme...
-
Proljeće nam je došlo! Nakon duge zime, sunce nam se napokon hrabro pokazalo. S njim polako dolaze i nove ideje u kuhinji. Kod mene su u p...
-
Dolazi jesen i nema mi ništa dražeg od ispijanja finog toplog čaja ili kakaa.Ovaj mirisan i sočan kolač od jabuka i sira,sa mirisom cimeta...
-
Evo, samo nastavak moje medene bajke! Puno toga sam isprobala, vidjeli ste u prethodnom postu, a velika želja je bila izraditi pravu bajkovi...
-
Ova divna poslastica mi se uvijek činila nedokučiva za izradu.Uvvijek sam mislila kako napravit to tijesto i kremu, ma meni to neće uspijeti...
-
Krajnje vrijeme je da sve divne plodove spremimo u zimnicu,kako bi zimu i proljeće uživali u čarima dobrih okusa.Jednom proban sličan džem n...
-
Zadnji je tren za ovaj fini recept,ako imate vrt i domaće rajčice.Ako nemate,ne brinite,odlične su i kupovne cherry rajčice.Ja sam radila i ...