srijeda, 12. rujna 2012.

Aromatični džem od smokve i naranče

Krajnje vrijeme je da sve divne plodove spremimo u zimnicu,kako bi zimu i proljeće uživali u čarima dobrih okusa.Jednom proban sličan džem naveo me je da napravim džem po svom ukusu,fini aromatični,sa baš 'mojim' začinima.Evo recepta za sve vas koje imate ovu krasnu voćku..








Sastojci:
1150 g smokava
100 g naranče(korica od 2 naranče,sok od 1 naranče)
500 g šećera
2 žlice mljevenog cimeta
1 mala žlica mljevenog klinčića
1 Džemfix Extra 2:1
2 žlice ruma
Pod vodom operite smokve i obrišite ih pažljivo papirnatim ručnikom.Razrežite ih na četvrtine.Dvije naranče dobro operite pod vrućom vodom,korice od obje naribajte,sok iscijedite od samo jedne naranče.
U međuvremenu stavite staklenke u pećnicu,pa ju upalite na 50°C,nakon 10-ak minuta pojačajte do 100°C,sve skupa oko 23 minuta.Poklopce prebrišite rumom.
Voće,koricu i sok stavite u veliki lonac.Kuhajte na jakoj vatri,dok se smokve ne pretvore u kašu,ako ostane još većih kožica smokve slobodno ju usitnite štapnim mikserom.Džemfix Extra pomiješajte sa 2 žlice šećera,zatim dodajte voću,kada zavrije dodajte preostalu količinu šećera i začine,kuhajte još 10-ak minuta uz stalno miješanje.
Odmah ulijte u poripremljene zagrijane staklenke.Zatvorite poklopcem na navoj,odmah preokrenite naopako staklenke i ostavite da odstoji oko 5 minuta.Nakon toga vratite staklenke u prvobitan položaj i prekrijte ih kuhinjskom krpom,dok se ne ohlade.
Ja sam dobila dvije staklenke od 720 g,imala bih i za još dvije ali nismo mogli odoliti svježim smokvama.



2 komentara:

  1. Mogu si zamisliti ukus ovoga džema,predivna kombinacija:)
    Slike su također prekrasne,baš lijep post,
    Veliki pozdrav,
    Nely!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga Nely,drago mi je da ti sviđa!!

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF

Popularni postovi